- Kremowany
- Zbiór 2024
Miód rzepakowy
32,00 zł – 49,00 zł
Kremowany, mięciutki i łatwy do rozsmarowania. Nasz miód rzepakowy ma piękną białą barwę i pyszny aromat dojrzałych kwiatów rzepaku.
Miód rzepakowy to jeden z najwcześniejszych miodów, jakie pozyskujemy w naszej pasiece. Pszczoły pracujące na łanach rzepaku są w prawdziwej ekstazie. Rzepak bowiem obfituje nie tylko w pyszny nektar, z którego powstaje miód rzepakowy, ale również w pyłek, czyli źródło cennego pokarmu dla pszczół.
Pożytek rzepakowy
Rzepak to ważny pożytek. Pojawia się wczesną wiosną, zaraz po pierwszych oznakach nadejścia nowej pory roku w postaci wierzbowych i leszczynowych kotków, na których to pszczoły szaleją w pierwszej kolejności, tuż po swoim pierwszym wyruszeniu z ula po zimie. Dzięki szerokiemu zastosowaniu w gospodarce rzepak stał się jedną z najpopularniejszych roślin uprawnych w Polsce. Żółciutkie łany rzepaku można spotkać niemal wszędzie. My korzystamy głównie z upraw w naszym uroczym Drogomyślu, położonym na południu Polski.
Płynny miód rzepakowy
Miód rzepakowy charakteryzuje się bardzo szybką krystalizacją. Potrafi zmienić swoją konsystencję już kilka dni po wywirowaniu z plastrów. A jak się zagapimy, to nawet może zacząć krystalizować w plastrach. W postaci płynnej ma żółtawy, słomkowy kolor. Każdego roku organizujemy lokalnie sprzedaż płynnego miodu rzepakowego, zaraz po rozlaniu go do słoików. Chcemy w ten sposób zaznajomić Was z tym miodem w innej postaci niż ta, która dostępna jest powszechnie w sprzedaży.
Miód rzepakowy kremowany
Aby móc dłużej cieszyć się wyjątkowym smakiem i właściwościami miodu rzepakowego poddajemy go procesowi powolnego kremowania na zimno. Kremowanie to nic innego jak długotrwałe rozcieranie/mieszanie, które powoduje rozpad kryształków miodu. Dzięki temu zabiegowi miód nie zmienia swoich właściwości, a jedynie swoją strukturę. Dlaczego poddajemy go temu procesowi „kontrolowanej krystalizacji”? W przypadku rzepaku, pozostawienie go do samodzielnej krystalizacji oznaczałoby wyciąganie go ze słoika nożem 😉 A to może niekoniecznie pożądana forma spożycia, szczególnie gdy bardzo nam się śpieszy. Dzięki kremowaniu, miód rzepakowy pozostaje mięciutki, gładki, ma konsystencję smalcu, łatwo można nabrać go łyżką, czy rozsmarować na kanapce. Ze smalcem łączy go także kolor – niemal śnieżnobiały, więc warto pozostawić etykietę na słoiku, żeby uniknąć niespodzianek.
Właściwości i zastosowanie miodu rzepakowego
Skłonność do szybkiej krystalizacji miód rzepakowy zawdzięcza wysokiej zawartości glukozy. To sprawia, że miód rzepakowy jest szczególnie polecany przy:
- wzmożonym wysiłku,
- przemęczeniu,
- osłabieniu organizmu
- a także przy przewlekłym stresie.
Doskonale nadaje się do stworzenia domowego napoju izotonicznego. Będzie to więc świetny wybór dla sportowców i osób dbających o odpowiednie odżywienie organizmu.
Dlaczego jeszcze warto sięgnąć po miód rzepakowy?
- Stabilizuje ciśnienie tętnicze i przyczyna się do zahamowania procesu miażdżycowego
- Jest cennym uzupełnieniem leczenia chorób serca
- Jest przydatny w leczeniu chorób wątroby i woreczka żółciowego
- Łagodzi objawy choroby wrzodowej żołądka i dwunastnicy
- Łagodzi kaszel i podnosi odporność organizmu
Chcesz spróbować miodu rzepakowego w wersji degustacyjnej? Ten rozmiar słoika będzie odpowiedni: https://dostawa.domowa.miodypoludnia.pl/sloiczek-rzepakowy/
Wielkość | 730g, 1250g |
---|